Bűntények, legendák, izgalmas történetek... Miskolcon
2022. december 02. írta: Reiman Zoltán

Bűntények, legendák, izgalmas történetek... Miskolcon

Az új könyvem a mai naptól kapható a Géniusz Könyváruházban és rendelhető a zoltanreiman@gmail.com e-mail címen. A könyv a Különleges történetek Miskolc múltjából második része. 

 

img_20221128_115041.jpg

 

Megtisztelő számomra, hogy városunk két, általam nagyrabecsült közéleti szereplője, Csöbör Katalin és Veres Pál is előszót írt új könyvemhez. És óriási megtiszteltetés, a munkám elismerése az, hogy Veres Pál - a tavalyi évhez hasonlóan - ismét elvállalta az új könyvem bemutatását! Találkozzunk 2022. december 8-án Miskolcon, a Géniusz Könyváruházban!

 

fb_img_1669636698525.jpg

 

fb_img_1669792292847.jpg

 

Tisztelt Olvasó!

 

Nehéz leírni és szavakkal kifejezni egy olyan életérzést, amelyet még maguk az itt élők sem tudtak megfejteni és pontosan definiálni az elmúlt évtizedek, évszázadok során. Nem tudjuk meghatározni, hogy miért és azt sem, hogy pontosan mikor alakul ki. De akit ez egyszer megérint, az örökké vágyni fog rá. Lehet nevezni lokálpatriotizmusnak, akik eltávolodnak tőlünk honvágynak hívják, mi magunk között csak miskolci életérzésnek. 

Miskolc egy olyan város, amit rajongással szeretnek az itt élők, egy olyan város, aminek sokféle arca van, amely történelme során sok mindent átélt, megjárta a mélységet és a magasságot is. Ez az a város, ami függetlenül attól, hogy valaki szeretni vagy sem, de mindenkire hatással van.  

Miskolc - bátran állítom - Magyarország egyik legjobb természeti adottságokkal rendelkező városa. Olyan természeti kincsekkel, mint a Bükk, Lillafüred, a Hámori-tó, Miskolctapolca, a barlangfürdő, legújabb attrakciónk a diósgyőri tündérkert, a Csorba-tó és még sokáig sorolhatnám a város ismert és kevésbbé ismert természeti kincseit, látványosságait. 

De számos olyan történelmi emlékünk is van, amelyre méltán lehetünk büszkék. Itt épület meg 1823-ban az első kőszínház, Lillafüreden írta meg József Attila legszebb szerelmes versét, az Ódát, és Miskolc mellett található az ország egyik legfontosabb ipari műemléke, az újmassai őskohó. 

Önámítás lenne azonban azt feltételezni, hogy Miskolc híján van a sötét emlékeknek, megrázó történeteknek. A könyv, a város múltjának egy olyan szegletét mutatja be, amit igyekszünk kitörölni emlékezetünkből, de amely történetek részei történelmünknek. A mi feladatunk, hogy tanuljunk a múlt hibáiból, vonjuk le a konzekvenciákat, majd ahogyan eddig is tettük, őseink ránk bízott örökségét a legnagyobb gondossággal óvjuk és ápoljuk a jövő miskolci nemzedékei számára.

 

Csöbör Katalin

országgyűlési képviselő 

 

fb_img_1669636707362.jpg

 

reimann_zoltan_konyvbemutato_211212ml-13_1.jpg

 

Tisztelt Olvasók!

 

Reiman Zoltán, a tőle megszokott alapos oknyomozással eredt Miskolc város legendái, valamint saját korukban a legnagyobb közérdeklődést kiváltó balesetek, tragédiák, sőt gyilkosságok nyomába.

A legenda latin eredetű szó, leginkább olvasandónak fordíthatnánk. A középkorban a keresztény irodalom műfaja volt. A szentekről, a kereszténység jelentős személyiségeiről szájhagyomány útján fennmaradt rendkívüli történeteket öntötték irodalmi formába. Ennek két célja lehetett. Egyrészt, hogy hosszú időre megőrizzék ezeket a történeteket, másrészt, hogy a legendák olvasásával közelebb hozzák az egyszerű emberek számára ezeket jelentős személyeket, hogy ne csak nevek, freskók és képek, hanem az elmondható és olvasható legendák is őrizzék emléküket, hirdessék dicsőségüket.

A modern korban átalakult a legenda műfaja. Nagy érdeklődést kiváltó eseményeket, rendkívüli cselekedeteket egyre jobban kiszínezve mesélték egymásnak az emberek. Az igazságokból féligazságok lettek, de közben így váltak igazán alkalmassá arra, hogy generációkon át fennmaradjanak az emlékezetben, a közösségi tudatban.

Egy kor közössége, így természetesen egy város megismerésében is sokat segítenek a legendái. Ebben a kötetben a szerző olyan legendákat gyűjtött össze, amelyek jelentős része a város ma is ismert épületeihez, kedvelt rendezvényeihez, és sokunk által ismert személyekhez köthetők. Legtöbbször nem is tudjuk mitől nevezetesek, vagy a „valamit már hallottam róla…” jellegű tudásfoszlányok rejtőznek az agyunk hátsó zugaiban róluk. Vannak a kötetben mára már elfeledett, de az adott korszakban jellemző legendák is, amelyek segítenek történelmünk árnyaltabb megismerésében.

A Bató Ház előtt szinte naponta járunk, pedig ez nem az a Bató ház. Az Eszter harang hangján halljuk, hogy különlegesen különösen szól hozzánk. De mi lehet a titkuk?

A főutcán sétálva elképzeljük a száz évnél is régebbi kor hangulatát, a kávéházak világát. Az idősebbek még emlékeznek, hol volt a Rorárius, vagy a Rácz, de a legtöbb miskolcinak ez is már csak legenda.

Az Avas szálló drapériával elfedett romjai reményeink szerint új életre kelnek hamarosan, de milyen lehetett fénykorában? Bizony több mint harminc éve is van már annak, hogy kicsit kopottan, de még láthattuk a termeit, és beülhettünk a Fapadosba. 

A diósgyőri várfürdő újjáépítésével ma is foglalkozik a város vezetése, de nem rég szembesültem azzal, hogy felnőtt egy olyan generáció, amely számára az a fürdő már inkább legenda, mint valóság.

Azt tapasztalom, a hírszerkesztők számára ma már alapfeladat, hogy a híradásokban legyen legalább két-három tragédia, baleset vagy rendkívüli esemény. Korunk egyik legfontosabb jellemzője, hogy hihetetlen gyorsasággal és elképesztő mennyiségben ömlenek ránk az információk, így lehet, azért szükségesek a figyelemfelkeltő szenzációk, hogy a közöttük elmondott lényeges információkat is meghallgassák az emberek. Az emberi érdeklődés természete, hogy vágyunk is a szokatlanra, a megdöbbentőre, és nem volt ez másképp régen sem. Igaz, akkor kevesebb szenzációt ismerhettek meg az emberek, talán éppen ezért „értékelődtek fel” jobban, és válhattak legendákká.

Miskolc történetéhez hozzátartoznak a háborúk helyi eseményei, a tűzvészek, de hozzátartozik az 1878-as nagy árvíz rettenete és a perecesi bányászok szörnyű balesete. A bűnesetek és tragédiák mindig felkavarják a közösség életét, főként, ha megoldatlanok maradnak, legyen az Labancz Anna meggyilkolása, vagy Vályi Péter titokzatos balesete.

És ez is mind Miskolc…

Jó szívvel ajánlom ezt a kötet is mindenkinek, legyen az hozzánk látogató turista, vagy tősgyökeres és elkötelezett lokálpatrióta.

 

Veres Pál

Miskolc polgármestere 

 

És, íme az én eloszavam is a könyvből:

 

1664940577010.jpg

 

Kedves Olvasó! Kedves Lokálpatrióta!

 

Nem gondoltam volna soha, hogy ennyit fogok írni Miskolcról. Ez lesz az ötödik könyvem városunkról - jópár kisebb kiadvány mellett -, az utóbbi öt évben. Sokszor kérdezik tőlem, hogy mennyit tudok még írni, mennyi történetet rejt még Miskolc? Erre mindig azt válaszolom, hogy mindig tud újat mutatni, újat adni, és remélem én is sokáig tudok ekkora lendülettel írni. 

Az utóbbi időben elég sok fórumon jelentkezem az írásaimmal, elértem a havi negyedmilliós olvasottságot. Átalakuló világunkban nem könnyű a helytörténetet úgy tálálni az olvasó elé, hogy érdekesnek, informatívnak találja. Nekem szerencsére sikerül(t), köszönöm ezt azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy napról napra olvassák az írásaimat.

Sajnos az utóbbi években a járvány, a háború és az ezekhez kapcsolható válság megkeserítette életünket. Talán pont ezért tudjuk jobban átérezni az elmúlt évszázadok problémáit, akadályait, melyek Miskolc vezetői és polgárai előtt tornyosultak. 

Ebben a könyvben - az előző kiadványban szereplő "könnyedebb" történetekhez képest - keményebb világ tárul elénk. Balesetek, gyilkosságok, tragédiák és legendás helyek, személyek kerülnek terítékre. Remélem ezt a könyvet is olyan lelkesedéssel fogják a kezükbe a miskolciak - és a nem miskolciak - mint ez előzőeket. 

 

Reiman Zoltán 

 

tuz1_ludwig_rohbock_rezkarca.jpg 

A kötet két részből áll, az egyikben legendákról, legendás történetekről olvashattok, a másikban tragédiák és gyilkosságok leszenek. Nézzük a könyv tartalmát:

 

Legendák földjén

 

A hajózható Sajó legendája 

Kávézók, cukrászdák Miskolczon – a Roráriustól a Rácz kávéházig 

A legenda és a valóság - a Bató család 

A miskolci Kálvária 

Nagy-Miskolc születése 

A miskolci kocsonya legendái 

Az eperjesi jogakadémia Miskolcon 

A Korona szálló aranykora 

Tornyok a város felett – az avasi kilátók története 

A diósgyőri Várfürdő 

Egy ország Lenke nénije volt – Komlós Juci Miskolcon 

A tolvajok királynőjének legendái – Repülős Gizi nyomában 

 

Tragédiák, balesetek, gyilkosságok... 

 

,,A tűz, mely a várost felemészté” 

Fejezetek az 1878-as nagy árvíz történetéből 

Regula Ede, az edelényi rém 

Gyilkosabb a háborúnál – a spanyolnátha Miskolcon 

Magyarország fekete péntekje – Trianon és Miskolc

Pillanatnyi elmezavarban gyilkolt - Miskolc legvéresebb bűnténye 

Az elátkozott Tarján család 

Élethalálharc egy rablóval - az égiek óvták meg a tulajdonos életét 

Bombák földjén – Miskolc elleni légitámadások a második világháború alatt

Tragédia a perecesi alagútban – kilenc bányászt ölt meg a lezúduló homok

Tragédia Diósgyőrött. Baleset vagy politikai gyilkosság?

Ki ölte meg Labancz Annát? 

 

img_20221129_072112.jpg

 

Remélem tetszeni fog a könyv mindenkinek! Egyet ígérhetek. Nagyon érdekes és izgalmas történeteket találhattok benne! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr317991144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása