Miskolczi krónikák
2023. június 24. írta: Reiman Zoltán

Miskolczi krónikák

Az elmúlt hetekben érdekes kis írásokra bukkantam a Miskolci Napló 20. század elején megjelent lapszámaiban. De nem is kell nekem beszélnem, hiszen új rovat révén az újságban is találtam egy kis beharangozót róla.

 img_20230609_072454.jpg

 

,,Miskolczi krónikák.

Egy uj rovatot nyitunk „Miskolczi krónikák“ czim alatt. Miskolczi eseményeket akarunk megrögzíteni miskolczi emberekről. Czélunk: kedélyes formában, derűs humorral bemutatni a mi városi életünket, felfogásunkat, kedélyvilágunkat, amely ezekben a krónikákban megnyilatkozik.

Kerülni fogunk minden bántót, visszatetszőt, egy-egy jó ötlet kedvéért olykor kiszínezzük talán a valót, megeshetik, hogy magunk gyártjuk a krónikát, amely nem baj, ha nem is igaz, csak sikerüljön. Érdekessége a krónikáknak természetesen csak úgy lesz, ha e krónikákban közöttünk élő emberek fognak szerepelni. Ne tessenek azért e krónikákért érzékenykedni. Múló, apró történetkék ezek. Eloszlanak nyom nélkül, mint a hab a vizen.

Hisszük, hogy a mi társadalmunk lerázta a kicsinyes vidéki érzékenykedést és felülemelkedve a felületes ember hiúságán, nem fog soha bosszankodni, csak mosolyogni. Ez a rovat egyébként a nagy közönségé, írhat bele mindenki jól és ötletesen. Közlünk benne helyreigazításokat is - ha eleven és ügyes.

Ez a „Miskolczi krónikák“ Programja.

 

img_20230609_072511.jpg

 

Ki a felelős? 

A „Miskolczi Krónikák“ rovatvezetője hullámzó ötletektől űzetve járt le és fel a redakczióban. Azon gondolkozott, hogy kellene a „krónikákért“ a felelősség kérdését eldönteni. E pillanatban egy atléta termetű, gyönyörű szál férfi lépett be. 

— Megjöttem — szól az atléta. 

— Hozott Isten. 

— Szolgálatodra állok. 

— Megvan! Helyes. Ezt látod, szeretem. Mától fogva te vagy a „Miskolczi krónikák“ felelős szerkesztője. 

— S miért leszek én felelős? 

— A rossz vicczekért. 

— Nem bánom, de ird ki, hogy május közepe óta állok a nagyérdemű közönség rendelkezésére, így hát tudatjuk, hogy a Miskolczi Krónikákért a teljes felelősséget Toricelli Angela úr vállalta el s május közepe óta úgy az érzékenyek, mint a nagyközönség rendelkezésére áll. 

(Miskolczi Napló - 1903. április 12.)

 

img_20230609_072530.jpg

 

Miskolczi speczialitások.

Nem a hírhedt kocsonyáról, sem a „laczi-pecsenye“ és fehérczipóról akarok írni, hanem egy más, sokkal érdekesebb miskolczi különlegességről: a korcsmárosok népies elnevezéséről. A mai emberek bizonyára megütköznek rajta, ha a Lovagda utczafelé sétálva ilyen párbeszédet hallanak: 

— Hová megy kend István bácsi? 

— Hát csak ide öcsém, Hótigbeteghez egy kis nyakolajért. 

A mi emberünk csodálkozik a Hótigbeteg név hallatára és a mesevilágba képzeli magát, ahol „Vasgyuró“, „Fanyüvő“ és más ilyen nevek vannak. Pedig Hótigbeteg élő alak és korcsmáros a Lovagda utcza sarkán. 

A magyar nép őshumorának kedvencz tárgya a korcsmárosok. Elnevezik őket és aztán a víz se mossa le róluk a gúnynevet. 

No de ők sem haragszanak érte, mert „első az üzlet“. A felvégesi ember nem is szólítja máskép, nem is tudja a „becsületes nevét“ csak Hótigbeteg úrnak. 

Miskolczon nagy számmal vannak az ilyen elkeresztett korcsmárosok. A Medgyesalja utczán van a hírneves „Gyengeszél“ korcsmáros, akire oly módon tapadt rá ez a beczézgető név, mert igen vékonytestalkatú az istenadta. Van még nálunk „Háromhajtás“ „Szikkadt Klein“, „Makkhetes“ ,,Hernyó“, „Zsandár“ „Lapát“ stb. Azért írjuk ki a nevüket, mert tudjuk, hogy nem haragszanak meg érte az illetők, sőt még büszkék rájuk, hogyisne, mikor „miskolczi specialitások“. 

 

img_20230609_072611.jpg

 

A repülő csizmadia. 

Sokat beszélnek ma is az öreg Bikkszegi bácsiról, ki egyike volt Miskolcz város országos hírre vergődött 999 kisiparosának s ott a lakott Megyesalján a város árka mellett. 

— Emlegetik, hogy hogyan tanította meg repülni a legényét, kit egy alkalommal nagyon elfogott a honvágy érzete, a vonatra való pénze azonban hiányzott. 

— No megálljon, János, megtanítom én magát repülni, fogadom, hogy egy pár óra alatt hazaér a Kriványon túl való országába, oszt nem kerül egy krajczárjába se. 

A legény kapott az alkalmon és előre is áldotta a maiszter úr pihent eszét. 

Bikkszegi uram annak okáért előkeresett két hosszú rudat, ezeket egyenként erősen odakötözte a legény kinyújtott karjaihoz, a rudak végére seprőket erősített. És az egész mechanikai műtétet az utczán végezte az összecsődült népség jelenlétében. 

Mikor a legény fel volt szárnyalva, Bikkszegi uram még instrukcziókat adott neki, hogy merre és milyen magasságban szálljon. Míg azonban e beszéddel lekötötte a figyelmét, azalatt hátulról a bicskájával szépen elvágta a legény nadrágszijját. 

— No most repülj, egy, kettő,három ! — adja ki a maiszter úr a vezényszót. 

A János megkísért egy pár ugrást, mire azonban egyszerre olyan jelenet keletkezett, hogy a bámuló leány- és asszonynépség jónak látja szétszaladni. A legény észrevéve a dolgot, mindenképpen igyekeznék toalettjét rendbehozni, azonban képtelen reá, mert a kinyújtott kezei erösen odavannak kötözve a hosszú póznákhoz. 

A gazdája végre is megkönyörülvén rajta, az utczai népség hahotája közt beereszti az udvarba és megszabadítja szárnyaitól a szerencsétlenül járt új Ikarust, ki bizonyára nem óhajtott többé repülni. 

 

img_20230609_072631.jpg

 

Lear király a kávéházban 

Miskolcznak egyik közismert alakja egy bohém ügyvéd. Az újságíró és színésznépnek talán a világon sincs olyan szerető barátja, mint ez a férfiú. Nemrég mulatságos dolog történt vele. Megismerkedett a kávéházban egy borotvált képű emberrel, akiről szentül azt hitte, hogy szintén Thália papjai közé tartozik. Minden este együtt voltak, fizette a csupaszarczu ismeretlennek a finom borokat és ha valaki az asztalukhoz ült, csak igy mutatta be: 

— Ez az én Lear királyom.

Egyszer valahonnan megtudta, hogy nem a muzsa, mint inkább egy biztosító társaság szolgálatában áll. Legközelebb, mikor az asztalához ült, igy mutatta be a jelenlévőknek: 

— Ez az én Lejárt királyom.

(Miskolczi Napló - 1903. szeptember 15.)

 

img_20230609_073212.jpg

 

díj revolver 

Egy ismert jókedvű miskolczi úriemberrel történt meg a következő mulatságos eset: Egy nyári kerthelyiségben dijlövészetet rendeztek, amelyen a mondott X. úr is részvettés egy revolvert nyert, mint kitűnő lövő. 

Késő éjszaka lévén, eszébejutott hűtlenül elhagyott hitestársa, aki valószínűleg régóta várja haza az ő kedves férje urát. Az éjszaka sötét és viharos. X. úr tehát a legrövidebb utat választva, a város egyik istentől elhagyott, rossz hírü utczáján tart hazafelé. 

Lehet, hogy a nagyobb mennyiségben elfogyasztott sör, vagy a szeles idő az oka, hogy X. urnak furcsa gondolatai támadnak. Folyton csak gyikosságra, rablótámadásra s többféle épületes mulatságra gondol. S emellett gyengéden szorongatja a zsebében levőrevolvert. Egy ilyen szerszám mindenkor megnyugtató dolog, ha nincs is megtöltve, gondolja magában s hatalmas léptekkel igyekszik előre. 

Az utczán egy árva lélek sem látható. Egyszerre, amint befordul egy saroknál, egy emberrel karambolozik össze. A nagy ijedelemben fejébeszökik a vér s visszatámolyog. De csakhamar előrántja a revolverét és czéloz. Egy ijedt képü embert látmaga előtt. X. ur hamar végigtapogatja minden zsebét s észreveszi, hogy az órája hiányzik. 

— Ön ellopta az órámat — rivait az idegenre — adja vissza,vagy lövök! 

Az ismeretlen ember reszketve a félelemtől, egy órát nyom a markába s elszalad. X. ur eztán már nyugodtabban folytatta útját. Mily szerencse, hogy ma revolvert nyert, gondolja magában, e nélkül most talán már meggyilkolták és kirabolták volna. 

Végre hazaér, az asszony tényleg még mindig virraszt miatta. 

— Igen, igen, látszik, hogy ma itthon felejtetted az órádat, hogy ily későn jösz! — szól szemrehányólag. 

Ő meg elképedve bámul reá, ismét végigtapogatja magát és elméjében egyszerre rettentő világosság jön. Micsoda, hát ő otthon felejtette az óráját? Tehát ő maga rabolta meg azt a másikat, a rablót?! 

Oh, az a revolver! Reggel először is a rendőrségre rohan és letétbe helyezi az órát. A tényleg megrabolt ember is bejelentette már a dolgot addigra. A dolgok állása kiderülvén, a históriának így elég jó vége lett. 

 

img_20230609_073227.jpg

 

Akasztófa-humor.

Egy kórházi orvos beszélte elnekünk az alábbi apróságot. Minap, amikor szokásos vizitjét tartotta az elmeosztályon, félrehívta egy idióta. 

— Doktor úr, — szólítja meg az orvost — valami mondani valóm volna. 

— Ki vele ! — biztatja az orvos. 

— Kérem, doktor úr, tessék engem innen kibocsátani, mert ha mégsokáig itt maradok, meg kell bolondulnom.

(Miskolczi Napló - 1903. május 28.)

 

img_20230609_073243.jpg 

Kvártélymesterek.

Katonáéknál szokás, hogy a csapatok bevonulása előtt, a városban megjelennek a kvártélymesterek és megfelelő szállásról gondoskodnak az utánuk jövő „derék had“ részére. 

A beszállásolás művelete mindig érdekes. Vannak helyek, ahol a szállásmestereket „tárt karokkal“ fogadják és örömmel adnak szállást a katonának. Az igaz, hogy viszont olyan helyek is fordulnak elő, ahol rideg elutasítás jut osztályrészül a kvártélymestereknek. 

— Ide ne hozzanak katonát. Nem kell katona. Az csak bajt csinál. 

Számtalan színpadi víg és bohózatos terméknek anyagát képezte már a katonai beszállásolás. 

Nos, figyeljenek most ide nyilvános és titkos drámaírók. Adunk nekik egy új és érdekes thémát: a színészbekvártélyozást. 

Az eszmét a való életből vettük. A héten látó szemeinkkel láthattuk a művész-beszállásolás módját. 

Itt jártak Miskolczon a kvártélymesterek: Károlyi Leóna, Cathryné és Csillagné Erdei Boriska. A parancsnok Károlyi Leóna asszony volt, lévén ő a legmagasabb termetben és a legnagyobb rangban. (Mivelhogy a papája aranygalléros generális volt a vitéz ármádiában.) 

Mellette, mint szállásbiztos Cathry Anna asszony szerepelt. A legfontosabb feladat azonban Csillagné Erdei Borcsa asszonynak jutott, mivelhogy egyedül ő rendelkezett helyi ismeretekkel itt Miskolcz városában. 

Azonfelül pedig neki van a legnagyobb „szókészlete“. Ha ő rákezd, akkor aztán más már alig jut szóhoz. Vége. Egyszerűen letorkol mindenkit. 

Az úgynevezett „kardosmenyecskék“ fajtájából való, így tehát kiváló tulajdonsága folytán, Borbála asszony volt a strázsamester. Ők aztán hárman, Károlyi Lenti, Cathyrine és Csillagné asszony, — mint mondani szokás, — a „nyakukba vették a várost“ és elvégezték a színészbeszálásolást. 

Ez a művelet pedig igen sok érdekes és mulattató epizóddal járt. Bő anyagot adna három vígjátékra és maradna még mindig 2 bohózatra való. 

Az egyik helyen azzal fogadták a kvártélymestereket, hogy: 

— Ide színésznőt be nem fogadunk. Nekünk színész kell. 

Más helyen meg egész megfordítva, kijelententették: 

— Nekünk színész nem kell. Ide csak színésznőt fogadunk be. 

Számtalan variáczióban nyilvánult meg a rokonszenv és ellenszenv, de azt mondhatjuk, hogy az „alapszínezet“ mindenütt szíves érdeklődés volt. 

Azt meg mondanunk sem kell, hogy a kvártélymestereket mindenütt „tárt karokkal“ fogadták. Már most a drámaírók felemételeméntességére bízom, hogy a derűs, mulatságos jelenetekben bővelkedő színész-bekvártélyozást tetszésük szerint kiszínezzék és a bőségesen kínálkozó mulatságos helyzet komikumait kiaknázzák. 

 

img_20230609_073613.jpg

 

Fejedelem körte. 

Egy miskolczi déligyümölcs kereskedő kirakatában egy kis négyszögletes papirtáblán szép kaligrafikus betűkkel a következő felírás olvasható: 

Fejedelem-körte. 

Egy újságírónak feltűnt a kis tábla, de minthogy fejedelemkörtét még sohasem evett, hát megkérdezte az ajtóban álló kereskedőtől: 

— Mondja, uram, milyen az a fedelemkörte? 

— Hát kérem szépen ez az én specziális elnevezésem a császárkörtére, — felel a kereskedő. 

— És miért változtatta meg a nevét? 

— Úgy gondoltam, hogy manapság nem igen szeretik a császárokat, hát hadd legyen „fejedelem". Elvégre az annak a körtének mindegy.

(Miskolczi Napló - 1903. szeptember 8.)

 

 

Források:

 

Miskolczi Napló - 1903. április 12.

Miskolczi Napló - 1903. szeptember 15.

Miskolczi Napló - 1903. május 28.

Miskolczi Napló - 1903. szeptember 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3418141832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása