Lillafüred a húszas-harmincas évek filmhíradóiban
2019. április 06. írta: Reiman Zoltán

Lillafüred a húszas-harmincas évek filmhíradóiban

Következő összeállításom a festői szépségű Lillafüredről szól, a húszas-harmincas évekből. Kellemes nézelődést kívánok mindenkinek! Ha Lillafüred történetével is megismerkednél, kattints ide!

 

img_20190102_094246.jpgForrás: filmhiradokonline.hu 

 

 

Téli képek a Bükkről és Lillafüredről

 

 

,,Téli kirándulás a Bükkbe. Kilátás a lillafüredi Palota Szállóra. A síelők paradicsoma. A Szinva lillafüredi nagy vízesésénél." (filmhiradokonline.hu, 1929. január) 

Remek hangulatú kis videó a téli Lillafüredről a húszas évek végéről. Lovasszán a Bükkben, a téli Palotaszálló és a vízesés szerepel a korabeli kópián. 

 

 

Megnyílt a vadregényes Bükkben az elveszett Magas Tátrát pótolni hivatott Lillafüred

 

 

,,Megnyílt a vadregényes Bükkben az elveszett Magas Tátrát pótolni hivatott LillafüredA sajtó, az orvostestületek és az idegenforgalmi szervezetek látogatása a legszebb és legmodernebb magyar fürdőhelyen."

(filmhiradokonline.hu, 1930. június) 

A nemrégiben megnyílt Palotaszállóval ismerkednek különböző szervezetek. Érdemes megnézni az éppen megnyitó szálló első felvételét, én mindig rácsodálkozom erre a csodálatos alkotásra.

Ha szeretnél többet tudni a Palotaszálló történetéről, kattints ide.

 

 

3 km hosszú bobpálya és hatalmas síugrósánc épül Lillafüreden

 

 

,,A téli sportélet központja lesz Lillafüred, ahol most épül a  3 km hosszú bobpálya és a nemzetközi versenyekre is alkalmas hatalmas síugrósánc." (filmhiradokonline.hu, 1930. december)

Ma már nagyon nehéz megtalálni az egykori bobpálya helyét, csak egy nehezen felfedezhető ösvény emlékeztet az egykori pályára. Ha bobozni támad kedvünk, keressük fel a tapolcait!

 

15591101_939105196191723_8888803566091408769_o.jpg

Fotó: Szentiványi G. László, Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

De vajon merre volt ez a rejtélyes bobpálya és sánc? A legjobban összefoglalva ennek egykori hollétét a Miskolc a múltban Facebook csoportban találtam meg, íme:

,,A síugró sánc a Kerek-hegy tetején volt. A kifutó végétől indult le a régi bobpálya, amely Lillafüreden a régi farakodó végénél ért le. Fölötte kezdődik a vaskerítéssel elkerített Vízműterület, mely az alsó-Szinva forrást foglalta le. (Ónodi Zoltán)" Forrás: Szojka Ágnes, Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

screenshot_2019-01-02-10-11-44-919_com_android_chrome.png

 Jégkorong mérkőzés a Hámori-tó befagyott felületén

 

 

A Lillafüred fölötti bánkúti menedékháznál keresték fel az első havat a síelők

 

 

,,A Lillafüred fölötti bánkúti menedékháznál (870m) keresték fel az első havat az országos vándorgyűlésre összejött síelők." (filmhiradokonline.hu, 1930. december)

Az első videófelvétel Bánkútról 1930 decemberében készült, a síelők országos vándorgyűlése volt az apropó. Érdemes megnézni az archív felvételt a helyről, amely ma is kedvence a téli sportok szerelmeseinek.

 

 

A lillafüredi téli sporthét 

 

 

,,Képek a lillafüredi sporthétről. A vidék szépsége, a tökéletesen megépített sportpályák, a téli élet központjává teszik Lillafüredet, ahol a téli sportok legjobbjai mérkőztek egymással a sporthét alkalmából. Motorosokkal a starthelyekhez? A honvédség síjárőrversenye harcszerű lövészettel. Csapatverseny a kétkilóméteres ideális bobpályán. Az első ródliverseny az emelt fordulókkal épített ródli-pályán. Motoros-jőring verseny a Hámori tó vastag páncélján. A legkiválóbb külföldi és hazai műkorcsolyázók bemutató versenye. A 18 kilométeres sítávversenyen 118 résztvevő indult a Magyarország bajnoka címért. Győztes: Csekey Gyula (BBTE). Eldöntetlen eredménnyel végződött a BBTE és a bécsi WEV csapatának hokimérkőzése. A kétkilóméteres lesiklóverseny pályáját a legnehezebb terepen jelölték ki. A síugró-bajnokságért a tökéletesen épített nagy sáncon mérkőztek. Győzött: Ványa Pál (TTE). A Szinva vízesése." (filmhiradokonline.hu, 1931 február)

Egy csodálatos videófelvétel a lillafüredi sporthétről. Különleges felvételek sora látható rajta. Mindenképpen megnézésre érdemes! 

 

img_20190102_111453.jpg

Részlet a Reggeli Hírlap 1931. február 13-ai számából

 

A Reggeli Hírlap tudósítója arról panaszkodik, hogy a fővárosiak és a vidékiek is felfedezték már maguknak Lillafüredet, csak a miskolciak nem. 

 

 

Nemzetközi bridzs-verseny Lillafüreden 

 

 

,,Nemzetközi bridzs-verseny Lillafüreden. A kassai lovaregylet nyerte a téli kupáért folytatott nemzetközi mérkőzést a lillafüredi nagyszállóban.(MFI)"

,,A külföldön széles körökben elterjedt szellemi sport, a bridzsversenyzés hazánkban is általánossá lett. Magyarország képviselői három év óta vesznek részt nemzetközi versenyeken, többnyire sikerrel. 1932-ben, Berlinben megnyertük a nemzetközi versenyt, ugyanez év nyarán megvertük az osztrákokat, Pörschach[?]-ban. És 1932 őszén a budapesti nemzetközi versenyen lettünk az elsők, a legjobb angol, osztrák és holland csapatok előtt." (filmhiradokonline.hu, 1934 január)

Szép sikereket értek el a magyar "kártyások" nemzetközi szinten is. A sportág rangját jelezte, hogy ilyen nívós szállóban rendezték meg az eseményt. 

 

 

Sporthét Lillafüreden a Magyar Atlétikai Club 60 éves évfordulója alkalmával

 

 

,,Sporthét Lillafüreden. A Magyar Atlétikai Club 60 éves jubileuma alkalmából külföldi résztvevőkkel nagyszabású sporthetet rendezett a fehérbeöltözött Lillafüreden. (MFI)" (filmhiradokonline.hu, 1935 január)

A MAC az egyik legnagyobb múltra visszatekintő egyesület, az első hagyományos értelemben vett sportklub. Itt is a Palotaszálló rangját jelzi az, hogy a nagy múltú klub nálunk rendezte jubileumi ünnepségégét a téli időszakos sportokra értve.

 

 

A Nemzeti Filmhét megnyitója Lillafüreden

 

 

,,Nemzeti filmhét. Kádas Károly miniszteri osztályfőnök nyitotta meg a filmszakma lillafüredi összejövetelét." 

 

img_20190103_095244.jpg

Forrás: epa.oszk.hu

 

,,Dr. Kádas Károly: A kormány megbízásából örömmel nyitom meg a Lillafüredi Filmhetet, amelyen találkozik a szakma és a közönség, hogy szórakozás közben megvitassa a magyar film fontos problémáit, és a megoldásra utat keressen. A film a tömegek kultúrája, mint híradó ott van minden fontos eseménynél, mint oktató, a modern tanításnak egyik nélkülözhetetlen eszköze, mint szórakoztató megnevetteti, vagy megríkatja a munkában elfáradt embereket a nagyvárosban és a falun egyaránt." (filmhiradokonline.hu, 1939 június)

 

img_20190103_095448.jpg

Forrás: epa.oszk.hu

 

 

Filmhét Lillafüreden

 

 

,,Filmhét. A magyar filmszakma lillafüredi találkozója jól sikerült bállal és tűzijátékkal ért véget. MFI (Somkúti)"

 

img_20190103_095638.jpg

 Forrás: epa.oszk.hu

 

 

A Hámori tó lehalászása 

 

 

,,A Hámori tó lehalászása. A lillafüredi tógazdaság állományának feljavítására a tél beállta előtt áttelepítették és szétosztották a pisztrángokat. MFI-Fekete"

Végül egy nagyon érdekes videót szeretnék bemutatni nektek, a Hámori-tó leengedéséről. Azt hiszem így még senki nem látta Lillafüred gyöngyszemét. Ha a Hámori-tó története is érdekel, kattints ide!

 

 

Forrás:

 

filmhiradokonline.hu 

Reggeli Hírlap, 1931. február 13. száma

Miskolc a múltban Facebook csoport

epa.oszk.hu - A Nemzeti Filmhét című műsorújság

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7014497132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása